De Gouden Draak | Theater

De Gouden Draak is een voorstelling van theatermakershuis de Queeste, sinds 2016 overgegaan in Het Nieuwstedelijk. Hans Primusz was zangcoach van de acteurs.

Een of andere Europese stad.
In een kelder sissen de wokpannen van Aziatisch restaurant DE GOUDEN DRAAK. Een jonge Chinese keukenhulp vergaat van de tandpijn. Hij is illegaal in het land. Er zit dus niets anders op dan zijn rotte tand zelf te trekken - met een loodgieterstang.
Een oude man staat op zijn balkon. Een toekomstige vader wil helemaal geen kind. Een eigenaar van een buurtwinkel heeft een vreemde bijverdienste. Een vrouw verlaat voorgoed haar man. Een hongerige krekel doet alles wat de mier verlangt. Een stewardess bestelt Thaise soep (pikant). Op de bodem vindt ze een tand.

In een reeks bitter-komische momentopnames toont DE GOUDEN DRAAK een gruwelijke keerzijde van globalisering. Vijf acteurs schetsen een twintigtal figuren. Allemaal denken ze dat ze niets met elkaar te maken hebben. Maar hun levens blijken onlosmakelijk verbonden. DE GOUDEN DRAAK is een fantasierijke trip met wrange nasmaak.

Roland Schimmelpfennig is de meest gespeelde hedendaagse Duitse toneelauteur. DE GOUDEN DRAAK werd in 2010 bekroond als beste nieuwe Duitse toneeltekst.


Tekst
Roland Schimmelpfennig

Vertaling
Matthias Dusesoi

Regie
Domien Van Der Meiren

Spel
Katrien De Ruysscher
Suzanne Grotenhuis
Frank Dieriens
Tom Ternest
Ludwig Blindervoet

Dramaturgisch advies
Christophe Aussems
Alexander Schreuder

Zangcoach
Hans Primusz

Kostuum
Jorine van Beek

Toneelbeeld & lichtontwerp
Kishan Singh

Techniek
Manny Dassen
Thomas Glorieux

Artistieke leiding
Christophe Aussems

Zakelijke leiding & communicatie
Els Gennez

Grafische ontwerp
Brusatto

Voorstellingsfotografie
Ogen-blik
de Queeste-ploeg